Zelfcultivatie – Natuur van de geest
Een belangrijke vaardigheid in een van de technieken voor stressbeheersing is ook meditatie of oefeningen om zelf getuige te zijn. De voordelen van de wetenschappelijk bewezen mindfulness-technieken van vandaag zijn talrijk. Het leren van de praktische hulpmiddelen is ook erg nuttig wanneer wij of iemand in onze omgeving een trauma ervaren en dit effecten veroorzaakt.
MinderEen belangrijke vaardigheid in een van de technieken voor stressbeheersing is ook meditatie of oefeningen om zelf getuige te zijn. De voordelen van de wetenschappelijk bewezen mindfulness-technieken van vandaag zijn talrijk. Het leren van de praktische hulpmiddelen is ook erg nuttig wanneer wij of iemand in onze omgeving een trauma ervaren en dit effecten veroorzaakt.
Een belangrijke vaardigheid in een van de technieken voor stressbeheersing is ook meditatie of oefeningen om zelf getuige te zijn. De voordelen van de wetenschappelijk bewezen mindfulness-technieken van vandaag zijn talrijk. Het leren van de praktische hulpmiddelen is ook erg nuttig wanneer wij of iemand in onze omgeving een trauma ervaren en dit effecten veroorzaakt.
- Module
- Interventie
- Submodules
- Stressregeling
- Grootte van de groep
- Individueel
- Grote groep
- Kleine groep
- Duurtijd
- 30 - 60 minuten
Kernwoorden
meditatie, introspectie, gerichte aandacht, concentratie, observatie.
Doelstellingen
met deze activiteit leren we het lichaam en emotionele spanning te ontspannen, hoe we de aandacht richten door gebruik te maken van onze eigen zintuigen en de kunst van het ontwaken van zintuigen te leren kennen.
Deelnemers
De activiteit is geschikt voor zowel individueel als groepswerk (volwassenen).
Beschrijving
Door praktische oefeningen leren studenten eenvoudige technieken om hun concentratie te verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd het verschil kunnen zien tussen een gespannen en ontspannen staat van lichaam en geest. Concentratie omvat technieken die ons helpen controle te krijgen over onze mentale vermogens.
Opmerking: bij het uitvoeren van de oefening moet de trainer / leraar de onderstaande stappen nauwkeurig volgen:
Stap 1: De leerkracht vraagt de leerlingen een cirkel te vormen en comfortabel te zitten. Vervolgens vraagt hij / zij om recht te zitten (maar niet stijf) en hun handen op hun schoot te laten rusten. Als ze eenmaal zijn gezeten, kunnen ze beginnen met de oefening.
Stap 2: Richt uw aandacht op uw natuurlijke ademhaling; concentreer je op je inademing en dan op je uitademing. (Herhaal meerdere keren!)
Begin je bewust te worden van je lichaam zittend in een stoel. Ontspan het bewust. Het hoofd b.v. vooral het voorhoofd, wenkbrauwen, ogen, neus, oren en kin moeten ontspannen zijn. Ontspan je kin; schouders; armen; borst; lichaam; benen. Laat je hele lichaam ontspannen; van de bovenkant van je hoofd tot je voeten.
Stap 3: Om door te gaan met de oefening, selecteert de trainer / docent een van de geluidstechnieken beschreven in de bijlage bij deze oefening
Stap 4: De trainer / leraar sluit de oefening af door te zeggen: Laten we nu onze aandacht richten op deze kamer en op ons bewustzijn van ons lichaam hier en nu. Nu kunt u ook uw lichaam aanspannen en ontspannen. Open langzaam je ogen.
Als we deze oefening doen als een groepsactiviteit, kunnen we aan het einde een groepsgesprek aanmoedigen over de impact van de aandacht op ons welzijn. We geven ook ruimte voor feedback van deelnemers. Beeïndigen.
Materiaal
niet nodig.
Methode
techniek voor zelfbewustzijn, ervaringsleren.
Advies voor facilitatoren
de trainer / facilitator moet aandacht besteden aan het geven van instructies met rustgevende stem, eenvoudige en duidelijke zinnen en geschikte spraakmodulaties.
Houd er rekening mee dat de mindfulness-oefeningen minstens anderhalf uur na de laatste maaltijd moeten worden gedaan.
Bron (APA)
Aangepast van:
Altman, D. (2014). The Mindfulness toolbox. Eau Claire, WI: PESI Publishing & Media, Inc.
Bercko, S. (1998). House of the Sun (Introduction to meditation). Audiotape. Velenje: Lumina.
Folders
ja.
Persoon die bijdraagt
Integra Institute (Sonja B. Eisenreich).
Aankondigingen
- - Geen bestaande aankondigingen -